Sedang Menerjah
It's Our Journey
Friday, December 12, 2014 @ 12:29 AM | 0 Comment [s]


 

 
 
"Bye Nadhirah , 
 Hati-hati jalan ,
 Jangan nangis ,
Jatuh bangun sendiri , 
 Naik tangga tengok satu-satu ,
Ada longkang , langkah ."
*pandang Atiq*
"Ape?"
"Tak ada pape. Ada maksud ke? "
"Tak da lah. Saja jea."
"Ouh."
Aku rasa lah kan. *pandang atas* *ketuk2 dagu* The words have own meaning tau. Apa? Okey, baca elok-ii apa aku nak tulis ni. 
Ayat ni ada kaitan dengan kehidupan kita kan ? Betul tak ? Okey, let's start. 
Hati-hati jalan ,
 Jangan nangis ,
Jatuh bangun sendiri , 
It's mean that, kita kena hati-ii lah dalam dunia ni, dalam perjalanan kat alam fana ni. Tau? 
Dan, jangan cepat melatah .jangan cepat menangis. jangan cepat mengalah. kalau Allah bagi ujian kat kita. Itu maksudnya, Allah rindu kat kita. kita yang sentiasa mintak pertolongan daripada-Nya. Then, back to Allah. Sure Dia akan tolong. Trust me.
"Kalau nak kuat, bukan dengan menangis. tapi kena ada Allah dalam hati."
 Sebab bila Allah ada kat hati, kita akan redha dengan apa pun yang terjadi kat kita. Sebab apa yang kita buat, lillahi ta'ala. 
 
Moga Allah beri kekuatan.
Moga iman teguh di hati.
Then, once kita dah jatuh, kita jangan terlalu berharap akan ada orang tarik tangan kita. suruh kita berdiri.  
Tapi bangunlah sendiri. sebab. Allah TAK AKAN ubah nasib kita kalau kita tak ubah nasib kita sendiri. Then, bangun. teruskan perjalanan.
Tapi kalau ada pun orang yang macam tu, tu namanya sahabat hingga ke Syurga. Yang tak nak nengok kita terus jatuh. Jadi, jangan lepaskan sahabat macam tu. *pimpin tangan.* *masuk Syurga sama-ii* Insyaallah~
Naik tangga tengok satu-satu ,
Tangga. Erm. Tangga ? Ha !
Tangga ni, ibarat macam *cehh* Umur kita kan? Eh? Apa kait ? *campak bantal*
*sambut* haha. mengarut. okey-ii . Umur kita kan makin lama makin meningkat. Justeru, makin banyak dugaan kita. 
"Abis tu, dok suruh nengok tangga satu-ii bila naik, kita kena tengok satu-ii lah umur kita? "
Eh? Mana ada.
Maksudnya, kita kena ambil pengajaran daripada apa yang kita lalui dalam hidup kita. Then, perbaiki.
 
"Sempat ke?" 
Bi iznillah. Dengan izin Allah. Insyaallah. sebab tu lah kita kena taubat selalu. Allah tu Maha Pengampun. Tau? 
"Beribadah lah like you will die tommorow, and work like you will live 1000 years again." Faham kan? 
Bukannya bila suruh 'work like you will live 1000 years again' tu, kena kejar dunia semata. tapi kita mind set, kalau dah gagal hari ni, "Okey, tak pe, esok boleh cuba lagi." Baru macam ni haa. *angkat ibu jari*
 
Pheww *lap peluh* aku dah tak tau dah ni nak cakap apa. 
*Angkat tangan* "Nak tanya?"
"Sejak bila aku bukak kaunter ni? " *monolog* "Okey-ii, silakan." *bagi mikrofon*
"Kau dok pung pang pung pang berdakwah ni, tak penat ke? Tak takut ke orang tak terima dakwah kau ni?"
Gulp! *telan air liur*
Okey, macam ni lah. kita ni kan pendakwah, kan ? Jadi, tak ada istilah penat dalam kehidupan kita ni. sebab akhirnya, kita akan kembali kepada Allah kan ? Baca ni :
 
 
Mumtaz ! Hebat sekali kata-ii arwah. Contohi dia. 
Dan, aku tak harap orang terima dakwah aku. sebab hidayah, petunjuk semua dari Allah. Kita tak boleh nak paksa orang terima kita. Terima dakwah kita. Biar. Biarkan orang tak suka kita. Asalkan Allah terima apa yang kita buat. Pandangan manusia tak penting. Allah lagi penting.
 
Mohon Maaf. Tersilap bicara. Sesungguhnya, tiada yang sempurna melainkan Allah.
p/s: -Baca la blog ni. Best tau. Tapi aku taklah sehebat dia. Dakwah dia lagi best. Mantap!
 



Terima Kasih Sudi Luangkan Masa .



Older Post | Newer Post


Assalamualaikum. Tinggalkan jejak anda kat shoutbox.Kalau tak suka sila keluar. Thankz atas masa anda. Saya amat hargai .

Story About