Sedang Menerjah
Siapa Kita Untuk Menghukum ?
Monday, February 03, 2014 @ 9:55 PM | 0 Comment [s]


"Esok balik ."
"Tau dah . "
"Omwork dah siap belom ?"
"Entah ." *garu-garu kepala*
okey . tak kait dengan tajuk . malas nak cerita pasal omwork . straight to the point . *cehh* *aiiichum* *flu*
   
   
erm . hari tu . bukak insta . ternampak satu post ni . oleh seorang hamba Allah . so .aku nak share la kat sini. yelah . kalau kita ada ilmu . sebarkan . sebab ilmu tu bukan kita punya sorang . okey . faham tak ? *good* 
baca ni :
6 Pesan Imam Al-Ghazali :
  •  Apabila berjumpa KANAK-KANAK . Anggaplah mereka lebih mulia kerana belum dibebani dosa .
  •  Apabila berjumpa ORANG TUA . Anggaplah mereka juga lebih mulia kerana lebih lama beribadah    daripada kita .
  •  Apabila berjumpa ORANG ALIM . Anggaplah dia lebih mulia kerana banyaknya ilmu di dadanya .
  •  Apabila melihat ORANG JAHIL . Anggaplah mereka lebih mulia kerana mereka melakukan dosa   kerana  kejahilan sedangkan kita berbuat dosa dalam keadaan mengetahui .
  •  Apabila berjumpa ORANG JAHAT . Jangan anggap kita mulia . Mungkin orang itu akan bertaubat pada masa tuanya . Sedangkan kita belum tahu pengakhiran kehidupan kita .
  •  Apabila bertemu dengan ORANG KAFIR . katakan . belum tentu dia kafir selama-lamanya .
maksudnya kat sini . kita tak boleh judge orang tu . masa tu jea . sebab . kita tak tahu macam mana kehidupan dia pada masa hadapan . kan ? kita benci dia . sebab dia jahat . kita benci dia . sebab tak tutup aurat . kita benci perbuatan dia . tapi . kita ada doakan dia supaya dia berubah . hah ? *cehh marah* *serious balik* siapa kita nak menilai orang lain ? sedangkan dia keluarga Islam kita . Saudara kita sendiri .

"Innamal Mukminuna Ikhwah "
"Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu bersaudara"

  

kan ? maaf andai tersalah . kita hidup kerana Allah . bukan sebab Manusia . jadi . jangan hirau pandangan manusia asalkan Allah tahu baik buruk kita .

okey . get it ?

good.

Ayyuha ~ jadi muslimah solehah . saya pon nak ! doakan saya .



  



Terima Kasih Sudi Luangkan Masa .



Older Post | Newer Post


Assalamualaikum. Tinggalkan jejak anda kat shoutbox.Kalau tak suka sila keluar. Thankz atas masa anda. Saya amat hargai .

Story About